2010. április 7., szerda

A C-vitamin "csodája"

A magyarok joggal büszkék arra, hogy a C-vitamint Szent-Györgyi Albert adta a világnak. Először neki sikerült izolálnia 1928-ban, s ezért a nagyszerű felfedezéséért Nobel-díjat kapott. Ő eleinte napi minimum 1000 mg, azaz 1 g elfogyasztását javasolta. Azonban későbbi kutatásai során felismerte, hogy az ideális mennyiség valahol 2000-8000 mg, azaz 2-8 g között van. Naponta!

Tanulmányaiban közzé tette: ahhoz, hogy a baktériumok, vírusok bármiféle betegséget okozzanak, a szervezetnek először le kell gyengülnie, aminek a fő oka az ún. hiányállapot. Ez leggyakrabban vitaminok hiányát jelenti. A legtöbb állat szintetizálni tudja a saját vitaminszükségletét, az ember, a majom és a tengerimalac azonban étrendi forrásokra van utalva. Ma már lehetetlen táplálékkiegészítő nélkül bevinni a megfelelő vitaminmennyiséget, hiszen ez napi több tíz kiló gyümölcsöt/zöldséget jelentene.

Az igazán jó minőségű C-vitamint elsősorban csipkebogyóból vonják ki, mert abban együtt található az aszkorbinsav hatását erősítő bioflavonoidokkal. A kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling, a neves biokémikus úgy vélekedett, hogy a C-vitamin az egyszerű megfázástól a rákig számos betegség ellenszere. Köztudott, hogy a C-vitamin hiánya skorbutot okoz, de a skorbut - ami már a szervezet végső összeomlása - és az egészségesen táplált ember között egy óriási skála van, ami számtalan betegséget jelent.

A C-vitamin hiánya hozzájárul (többek közt) a következők kialakulásához:
érelmeszesedés
allergia
látászavarok
szív és érrendszeri problémák
visszér
aranyér
magas vérnyomás
krónikus fáradtság
legyengült immunrendszer
emésztési problémák
kiszáradt bőr
fogínyvérzés
rák
érfalak meggyengülése, megrepedése
ízületi gyulladások
hajhullás
alvászavarok
cukorbetegség
herpesz

Olvass tovább a cikkben: http://www.vitaminszabadsag.com/c-vitamin.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése