2010. május 19., szerda

MEGHÍVÓ

A SZÉKELY FÉLSZIGETRE

A Székely Pajzs Egyesület szervezésében

2010. július 2. és 2010. július 3.

között a Székely Pajzs Napok keretében megtartásra kerül a

SZÉKELY FÉLSZIGET

a Zetelaki Gátnál.

Jelmondatunk:

Ami a léleknek hit,
a szellemnek tudás,
a testnek jólét,
az a nemzetnek felemelkedés.


Egész napos hagyományőrzési programokkal várjuk a látogatókat.

A hangsúly a székely kultúra és hagyomány ápolása, őrzése, megismertetése, ezért híres helyi népi együttesek, történészek tartanak előadást, illetve híres nemzeti rock együttesek lépnek fel.

Mindkét nap történészek tartanak előadást: Obrusánszky Borbála a hunok történetéről, dr. Bakay Kornél a székelyek történetéről, Szakács Gábor és Friedrich Klára a székely rovásírásról, Bíró János a székely fafaragásról tart előadást, dr. Magyar Gábor pedig a magyar életmódról, életérzésről.

Mindkét este hagyományőrző koncertek lesznek, fellép a magyarországi Dobogókő zenekar, FankaDeli (először Erdélyben) , a csíki nemEz, eljön egy Farkasok nemzetirock-banda (először Erdélyben), illetve Szakács Gábor és zenekara (először Erdélyben).

Szerepel a máréfalvi néptánccsoport, a székelyudvarhelyi Gereben együttes, a székelyszentmihályi citerazenekar, valamint népdalénekesek, például Zetelakáról Bokor Tünde és az Ausztráliából érkező Balázs Éva, és mások.

Az egész napos program részeként a közönség megismerheti az őseink által ránk hagyott fegyvereket a székelyudvarhelyi Szik Baranta Csapattal, különböző sportolási lehetőséget biztosítunk a fiataloknak, „gyermeksarkot” a Kalamáris Egyesület jóvoltából.

Péntek este tábortüzet rakunk a Nyári Napforduló megünneplésére, mely néhány nappal ezelőtt következett be és mellyel köszöntet mondunk az éltető energiák megújulásának, az élet újjászületésének, a Napnak.

Megtekinthető a várpalotai Trianon Múzeum vándorkiállítása, kézművességre tanítják az érdeklődőket, például ostorfonásra, nemezelésre, mindkét nap gyalogtúrát szervezünk Zete várához. Pénteken lesz székely rovás verseny, amelyeknek a díjkiosztóját szombaton tartjuk.

A belépti díj kb. 15-20 lej lesz.

A műsorváltoztatás jogát a Székely Pajzs fenntartja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése